donderdag, december 29, 2005

 

Zonneterp

Vier gemeenten onderzoeken haalbaarheid 'Zonneterp'

De gemeenten Westland, Liemeer, Lingewaard en Dantumadeel en Dongeradeel gaan onderzoeken of er draagvlak is voor een ‘Zonneterp’ in hun gemeente. Het gaat om een project waarbij glastuinbouw en andere bebouwing met elkaar worden verbonden. De combinatie van glastuinbouw en woningbouw kan aanzienlijke voordelen bieden op het gebied van water, energie en CO2. Zo is het denkbaar dat woningen worden verwarmd met restwarmte uit de glastuinbouw en dat glastuinbouwbedrijven een actieve rol gaan spelen in het integrale waterbeheer.

Het haalbaarheidsonderzoek werkt de kansen uit die een 'Zonneterp' biedt voor tuinders die hun productie, bedrijfsresultaat en –continuïteit ten goede moeten komen. Daarnaast zijn er kansen om woningbouw op een duurzame leest te schoeien en stedelijke en glastuinbouwfuncties op een profijtelijke en duurzame manier met elkaar te verbinden. Verder biedt het mogelijkheden voor integraal waterbeheer. Voor dit onderzoek zullen de verschillende gemeenten samen met het innovatienetwerk Groene Ruimte van het ministerie van LNV als opdrachtgever optreden. In totaal kosten de onderzoeken ruim 100.000 euro. De helft wordt betaald door LNV, de andere helft door de gemeenten. In mei 2006 worden de eindrapportages verwacht. Het is niet uitgesloten dat op verschillende plaatsen een ‘Zonneterp’ gaat komen.
Gemeente Westland / Weekblad Groenten & Fruit, 22/12/05

Overleg met het Innovatienetwerk is gaande om te bezien of er in Veghel in combinatie met grootschalige nieuwbouw een Zonneterp gevestigd kan worden.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?