maandag, december 26, 2005

 

werkgelegenheid NO-Brabant

Boekel is de banenmotor van de regio

Het is nogal wisselend gesteld met de ontwikkeling van werkgelegenheid in de regio Noordoost-Brabant. Uden zag het aantal banen het afgelopen jaar dalen met 400, terwijl er in Veghel 220 bijkwamen. Maar Boekel scoort zelfs nog hoger.

Boekel scoort relatief het hoogst van alle gemeenten in Noordoost-Brabant. Met een groei van 7,8 procent laat het dorp andere gemeenten ver achter zich. Nummer twee Boxmeer bijvoorbeeld scoort een groei van 2,4 procent. Maar ook in absolute cijfers is de groei van Boekel opmerkelijk. In de kleine gemeente zijn er volgens onderzoeksbureau ETIN het afgelopen jaar liefst 290 banen bijgekomen, 70 meer dan in Veghel. Gemeentevoorlichter H. Coenraads kan geen eenvoudige verklaring geven voor het succes. In Boekel hebben zich voor zover bekend onlangs geen grote bedrijven gevestigd. „Als ik in de toelichting van het rapport kijk, zie ik dat de groei zich met name heeft voorgedaan in de sector zorg- en welzijn. Dan denk ik in eerste instantie aan psychiatrisch ziekenhuis Huize Padua en verzorgingshuis Sint-Petrus.

Maar die laatste is nog volop aan het bouwen, dus dat zal het niet zijn.“ Ook zijn er volgens ETIN veel banen in Boekel bijgekomen in de financiële dienstverlening en de horeca. „Waar we het precies aan te danken hebben, weet ik niet, maar we zijn er natuurlijk wel blij mee“, geeft Coenraads aan. Wethouder F. van de Ven is blij dat Veghel ook het afgelopen jaar nog een groei heeft gekend van het aantal banen, zij het bescheiden. De werkgelegenheid groeide in Veghel met 0,8 procent, tot net geen 26.000 banen. De groei deed zich met name voor in de sectoren ’zakelijke dienstverlening’ en ’financiële instellingen’. In de horeca en de sector ’openbaar bestuur en overheid’ gingen in Veghel daarentegen banen verloren.Veghel compenseert met zijn groei enigszins het banenverlies in buurgemeente Uden, dat de werkgelegenheid met 1,7 procent zag dalen. Uden is daarmee percentueel de grootste verliezer, gemeenten als Mill en Lith daargelaten. Wethouder M. Bakermans verklaart een deel van het verlies aan reorganisaties op de vliegbasis in Volkel en de gemeente. „Maar daarmee kom ik op een min van ruim honderd banen. Ik heb met ETIN contact opgenomen om te weten waar die andere banen gebleven zijn. Het blijkt dat er dit jaar een correctie heeft plaatsgevonden op de cijfers door dit bureau. Daardoor lijkt het in het geval van Uden allemaal net iets erger dan het in de praktijk is.“In de gemeente Bernheze kwamen er het afgelopen jaar 140 banen bij, een groei van 1,4 procent. Landerd behoort daarentegen bij de gemeenten die in de min scoren: 40 banen minder. Brabantsdagblad 20 december.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?