maandag, december 19, 2005

 

Nieuw oud


Nieuwe boerderij met sfeer van vroeger

Ze ogen eenvoudig, robuust en traditioneel. De zogenoemde Pouwer villa’s lijken door hun bouw en gebruikte materialen op oude, opgeknapte boerderijtjes. Maar schijn bedriegt want in werkelijkheid zijn het spiksplinternieuwe woningen.

Een nieuw gebouwde boerderij in Kempische stijl met onder meer oude leien en stalen dakramen.
Vraag naar iemands ultieme woonwens en de kans is groot dat de keus valt op een oud boerderijtje. Liefst landelijk gelegen en met de mogelijkheid het om te toveren tot een waar woonparadijsje, voorzien van alle gemakken. Maar helaas, de boerderijtjes die hiervoor in aanmerking komen liggen niet voor het oprapen. Wie desondanks geen genoegen wil nemen met moderne nieuwbouw op een Vinex-locatie heeft nu ook een ander optie: een Pouwer Villa.Deze nieuwbouwwoningen ademen de sfeer van vroeger. Niet alleen door de architectuur, maar ook door het gebruik van authentieke materialen: de zogeheten handvorm stenen en dakpannen, oud eiken, oude leien, stalen dakramen, blauwsteen en oude tegels afkomstig uit Engeland en Vlaanderen. De nieuwbouwwoningen zijn geënt op de Kempische woningen zoals die ten oosten van Antwerpen nog steeds te vinden zijn. Een andere variant is de cottagewoning. „Deze woning met een traditionele, authentieke sfeer is een alternatief voor mensen die een meer romantische uitstraling willen“, verduidelijkt geestesvader Kees Pouwer die samenwerkt met architecten, interieurarchitecten en landschapsarchitecten uit Vlaanderen.
Klassiekers Pouwers stijl is eigenlijk de Vlaamse stijl. Geen toeval, want hij woonde zelf jarenlang in Vlaanderen en raakte gecharmeerd van de bouwstijl aldaar. „Ik heb altijd iets gehad met de sfeer van oude boerderijen, het authentieke, het landelijke. Mijn grootouders hadden in Beuningen een boerderij uit 1641. In de jaren vijftig is die met de grond gelijk gemaakt. Toen moest ineens alles nieuw, modern. Nu vinden we dat zonde, omdat veel echte klassiekers gesneuveld zijn. Klassiek zijn ook de Kempische en Engelse stijl. Ze hebben de tand des tijds doorstaan, dus waarom zou je van die stijlen geen gebruik maken?“ Jaren geleden kocht Pouwer verschillende stukken land in de buurt van het Gelderse dorpje Zetten aan de rivier de Linge. Daar verrijst momenteel een nieuwe wijk met in totaal zo’n vijftig Pouwer villa’s. De buitenkant van de Kempische en Engelse cottagewoningen zijn volgens Pouwer helemaal authentiek. Hij heeft inmiddels zo zijn adressen in Vlaanderen en Engeland om de benodigde materialen op de kop te tikken. „De woningen moeten aan de buitenkant zo origineel mogelijk zijn. Anders wordt het al gauw kitsch.“ De binnenkant daarentegen kan naar eigen smaak worden ingericht, voorzien van alle hedendaagse comfort.

Genomineerd

Ook de woonomgeving van het zogenoemde Plan Pouwer Zetten is aangepast aan de sfeer en architectuur van de woningen. De straten, hekjes, bruggetjes, poorten en de buitenverlichting zijn vervaardigd uit originele materialen. „Een woning staat nooit op zich, maar is onderdeel van de omgeving. Het moet allemaal kloppen.“ De eerste woningen in Zetten zijn inmiddels bewoond. Pouwer omschrijft de doelgroep van de woningen als ’mensen die de sfeer van vroeger zoeken, maar wel met alle gemakken van tegenwoordig’. Naast de wijk in Zetten, door de provincie Gelderland genomineerd voor de Gelderse Prijs Ruimtelijke Kwaliteit, realiseert Pouwer zijn villa’s ook voor particulieren. De prijs voor een Kempische villa of een Engelse cottage ligt tussen de 425.000 en 500.000 euro. Informatie: Pouwer Villa’s, tel. 0488 - 45 21 36 http://www.pouwer.com/





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?