vrijdag, november 11, 2005

 

Ceres subsidie Noordoost Brabant

Meer dan 5,4 mio euro voor projecten in bijzonder Noordoost-Brabant

De Stuurgroep van Ceres, het economische stimulerings-programma voor Noordoost-Brabant, wees op 2 november meer dan 5,4 miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) toe aan 11 projecten in het Ceres-gebied. De totale projectkosten inclusief de Ceres bijdrage is meer dan 13 miljoen euro.
Het grootste deel van de Europese subsidies, ruim 3,5 miljoen, gaat naar drie projecten die bijdragen aan de ontwikkeling van natuur, water en milieu. Zo gaat er 2.5 miljoen naar de gemeente Veghel voor de uitvoering van het masterplan Aa en Veghel waarin de herkenbaarheid van het beekdal wordt vergroot. De totale kosten van dit project bedragen 5 miljoen euro. De gemeente Mill & St. Hubert ontvangt 415.000 euro voor de gebiedsontwikkeling van de Peelkanaalzone (totale kosten 830.000 euro). En aan Waterschap Aa en Maas is 625.000 euro toegewezen voor de integrale inrichting van de Ecologische Verbindings Zones "Zwanenburg" in de gemeente Bernheze. Ook de provincie, het waterschap, de gemeente, DLG en Rijkswaterstaat dragen bij in dit project dat in totaal 1.280.000 euro gaat kosten.
Ook aan twee projecten in de gemeente Boekel waarin de sociale cohesie en culturele identiteit in de dorpskern Venhorst worden aangepakt, is een fors bedrag – ruim 1,2 miljoen euro - aan Europese subsidie toegewezen. Voor de herinrichting van het centrum is 460.000 euro (totale kosten 1.023.400 euro) beschikbaar. Aan de nieuwbouw van een multicultureel centrum wordt bijna 780.000 euro bijgedragen (totale kosten 2.690.000 euro).
Verder wijst Ceres bijna 155.000 euro toe aan twee projecten op het gebied van toerisme. In het ene project wordt gewerkt aan een fietsroute met prieeltjes waarin een ‘doorkijkje’ wordt gegeven van het (boeren-) bedrijf dat daarbij ligt. Het andere project betreft een promotiecampagne onder de titel “Bijzonder Noordoost-Brabant”.
Tot slot werd erin totaal 450.000 euro uit het EFRO toegewezen aan vier projecten die tot doel hebben de concurrentiepositie van het (industrieel) MKB te verbeteren.
Dit gebeurt met een investering in twee innovatieve clusterprojecten voor de ontwikkeling van nieuwe producten. In “Liquid Health” werken CH Food, D&W procestechnologie en Frissland gezamenlijk aan de ontwikkeling van nieuwe voedingsproducten (drankjes) uit het restvocht van verwerkte groenten en fruit. (totale kosten 665.000 euro waarvan 145.000 euro uit het EFRO). In het andere clusterproject, “Erasmus”, werken de bedrijven CAPI flow, Ver-hoeven en IFF aan de ontwikkeling van een product voor de verspreiding van diverse geuren in verschillende soorten ruimtes zoals huiselijke leefruimte, automotive ruimte en verzor-gingsruimten. Een derde bedrijvenproject is het groepsproject “Nieuwe economische dragers in het land van Cuijk” waarin via communicatie en workshops jonge ondernemers worden gestimuleerd om een eigen bedrijf te beginnen of door te starten (kosten 200.000 waarvan 84.000 EFRO). Tevens is de vierde (en laatste) tranche toegekend voor de Ceres Exportre-geling (CEREX) met een EFRO-bijdrage van 140.000 op een totaal van 525.000 euro. Website Ceres.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?