zaterdag, september 24, 2005

 

Zorgverleners zoeken boerderij

Wonen en handje helpen bij de boer

Wonen op de boerderij én de boer een handje helpen. Voor dementerenden en verstandelijk gehandicapten kan dat over een paar jaar in de woonzorgboerderij.

Pantein Wonen, Pantein Verpleging en Verzorging, Vizier en Thuiszorg Brabant Noord-Oost willen op een, nog nader te bepalen, centraal gelegen plaats in het Land van Cuijk een woonzorgboerderij voor deze regio openen. Er wordt gedacht aan plaatsen als Oeffelt, Haps en Beugen, vanwege de korte verbinding met Gennep. "Op deze woonzorgboerderij wordt aan dementerende ouderen of verstandelijk gehandicapten naast een zinvolle, aangename dagbesteding een woonplek geboden", legt Pantein-directeur Ben Fransen uit. "Die combinatie is in onze ogen het bijzondere hieraan, naast de samenwerking tussen de organisaties Pantein, Vizier en de thuiszorg." De regionale zorgkoepels Vizier en Pantein willen hulpbehoevende mensen die altijd in een agrarische woon- en werkomgeving hebben geleefd, meer bieden dan wonen alleen en dienstverlening in de reguliere zorgvoorzieningen. Fransen: "Deze mensen zijn gewend aan het buitenleven in deze plattelandsregio bij uitstek. Dat willen we zo houden door rond de uitverkoren boerderij een aantal appartementen te bouwen conform de eisen waaraan ook de laatste zorgwoningen moeten voldoen." "We denken aan woonvormen voor zo'n dertig cliënten. Daarnaast moeten er algemene ruimten komen, zoals een huiskamer waar bijvoorbeeld gezamenlijk de maaltijd genuttigd kan worden." Bij de boer een handje helpen, moet op de eerste plaats gedacht worden aan activiteiten als kippen voeren, eieren rapen, het erf vegen, bloemen planten en stal uitmesten.

Een begeleider vanuit de zorginstelling neemt de dagelijkse verzorging van de oudere of verstandelijk gehandicapte voor zijn rekening. Deze medewerker is, zo beogen de betrokken partijen te bereiken, de schakel tussen de boer/boerin en de bewoner. De boer of boerin zorgt dat de bewoner een zinvolle dagbesteding heeft, biedt een veilige, rustige en aangepaste omgeving en draagt zorg voor de maaltijd en drinken. Nadat een agrariër bereid gevonden is om als partner in het project te stappen, moet rekening gehouden worden met zowel een jaar voorbereidings- als een jaar bouwtijd. Fransen: "We hopen natuurlijk dat dit plan slaagt, zodat over een paar jaar onze woonzorgboerderij een feit is." Het nationaal bouwcollege voor zorgvoorzieningen, dat plannen in deze sector altijd toetst op onder meer de haalbaarheid, staat volgens de Pantein-directeur 'positief' tegenover de woonzorgboerderij.

Belangstellenden kunnen contact opnemen met de heer W. Thijssen van Vizier, telefoonnummer 0485-336080 of mevrouw J. Ebisch van Pantein Wonen, telefoonnummer 0485-383544.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?