zaterdag, september 10, 2005

 

Wandelen over boerenland


Wandelaars die over boerengrond het veld intrekken voor een ommetje langs akkers en weilanden. In de Brabantse Biesbosch kan het al, in de Maashorst wordt er aan gewerkt.
Voorzitter Adrie van der Aalsvoort van de Maashorstboeren op een bestaand pad achter zijn boerderij dat onderdeel wordt van de wandelroute. (Foto Jeroen Appels/Van Assendelft)
Met subsidie effenen ze een pad naar een extra inkomstenbron. Voor henzelf en collegaboeren. En tegelijk bieden ze wandelliefhebbers verrassende routes door boerennatuur. Boer en wandelaar kunnen elkaar tegen komen in een afwisselend landschap. Akkerrandtoerisme wordt het genoemd. In de Oostwaard van de Brabantse Biesbosch, tussen Nieuwendijk en Werkendam, hebben vijf enthousiaste boeren samen met Staatsbosbeheer dit jaar al een wandelproject over boerengrond gerealiseerd. Het is het eerste boerenwandelpad in Brabant. Een route van 7,5 kilometer, die voert door een waterrijk akkerbouwgebied, over boerenakkers en door grienden. Wandelaars komen langs historisch interessante plaatsen als fort Bakkerskil en de Papsluis. „De boeren zijn er goed over te spreken“, zegt Kees Pruissen uit Werkendam, een van de deelnemende boeren. „En de wandelaars die we spreken ook. Er is veel gebruik gemaakt van de route, vooral in het begin. Of we het verder uitbreiden hangt af van de boeren.“ Een van de knelpunten die in de Oostwaard zijn gesignaleerd is dat de route ook gebruikt wordt door wandelaars met honden. Dat is verboden. „Een kleinigheidje“, noemt Kees Pruissen deze overlast. Mensen met een hond krijgen wel eens te horen dat ze die beter thuis kunnen laten. „We hadden problemen verwacht met bromfietsen en mountainbikes, maar dat is meegevallen.“In de Gelderse Vallei en in de Hoeksche Waard zijn ook boerenwandelpaden gerealiseerd. In Limburg, Friesland en het Brabantse Maashorstgebied zijn ze op papier uitgestippeld.
De MaashorstAls boeren langs de route meewerken krijgt de wandelaar in de Maashorst binnenkort de kans te genieten van natuur langs de deels onverharde paden. „In juni zijn we begonnen met het overleg over conceptroutes. We moeten alle belanghebbenden nog individueel benaderen“, zegt de voorzitter van de Maashorstboeren, Adrie van der Aalsvoort uit Nistelrode. „Eind deze maand hebben we de eerste bijeenkomst waar we uit gaan leggen wat de vergoedingen zijn. In april volgend jaar kunnen we van start.“ De Maashorstboeren hebben bij hun initiatief de wind in de rug - ook financieel - van de provincie, het ministerie van Landbouw en de gemeenten Oss, Uden, Landerd en Bernheze. De geplanden boerenwandelroutes in de Maashorst voeren ook over schouwpaden (onderhoudsstroken) langs waterlopen van het waterschap Aa en Maas. Het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving in Lelystad, onderdeel van de Wageningen Universiteit, onderzoekt voor het ministerie van Landbouw de mogelijkheden voor inpassing van de wandelroutes op het boerenbedrijf. Boeren die deelnemen aan de wandelprojecten hebben vaak hart voor de natuur en doen aan agrarisch natuurbeheer. Zij houden rekening met het broedseizoen van weidevogels, maaien in het voorjaar niet te vroeg of leggen bloemrijke akkerranden aan. Als compensatie krijgen ze daar geld voor.
Contracten„Wandelaars kunnen straks genieten van een afwisselend landschap waar ze anders nooit komen“, zegt Adrie van der Aalsvoort. „Als boeren om wat voor reden niet meewerken kunnen we routes aanpassen. We willen voor een periode van tien jaar contracten afsluiten.“ De wandelroutes sluiten aan bij andere aktiviteiten van Maashorstboeren zoals minicampings en boerderijwinkels waar streekproducten worden verkocht. Voorzitter Adrie van der Aalsvoort van de Maashorstboeren op een bestaand pad achter zijn boerderij dat onderdeel wordt van de wandelroute.Foto Jeroen Appels/Van Assendelft





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?