zondag, september 18, 2005

 

Nieuwe Boeren


De komende maanden laten veel Brabantse gemeenten de verordening "kleinschalige nevenactiviteiten" in werking treden. In de landbouw kent men het nieuwe fenomeen "verbreding". Hiervoor kiezen boeren die met hun reguliere activiteiten niet meer de kost kunnen verdienen en er iets bij gaan doen. Vaak zal dat een partime baan zijn. Om te stimuleren dat boeren hun bedrijf niet gaan verlaten wil de overheid deze boeren op hun eigen erf meer ruimte geven om te ondernemen en zo hun inkomen thuis aan te vullen. Bijvoorbeeld Bed & Breakfast, vergaderen bij de boer, zwemboerderij, kinderopvang, landschapscamping etc.

Waarom krijgen boeren eigenlijk een voorkeursbehandeling?

Het is niet gebruikelijk, dat als een beroepsgroep het moeilijk krijgt, dat de overheid de helpende hand uitsteekt. Tienduizenden kruideniers zijn verdwenen ten kosten van grote supermarkten. En dagelijks verdwijnen er warme bakkers en slagers op de hoek van de straat. En als de overheid al eens te hulp schoot, bijvoorbeeld de scheepsbouw, dan pakt het vaak verkeerd uit.

"Stoffeerders" van het landschap

Voor boeren maakt de overheid een uitzondering omdat ze gezien worden als de "stoffeerders" van het platteland. Als kostprijs de enige drijfveer is dan verdwijnt de boerenstand uit Nederland. Een kippenfilet kan immers voor omgeveer de helft van de kostprijs in Zuid-Amerika geproduceerd worden vanwege de lage voer, grond en arbeidskosten. Ondanks de transportkosten, die hier boven op komen, valt hier voor Nederlandse boeren niet tegen te concurreren. Het feit of Nederland beter af is zonder boeren dan met boeren kent een lange discussie. Sommigen zijn van mening dat hierdoor ruimte ontstaat voor nieuwe activiteiten en woningbouw waardoor de huizenprijzen gaan dalen. Anderen wijzen op het risico om 100% afhankelijk te zijn van voedsel van andere landen in tijden van schaarste. Ook wijzen de voorstanders op de cultuurhistorische waarden van boeren met hun boerderijen in het Nederlandse landschap. Als alle vrijkomende cultuurgrond natuur en bebouwing wordt dan wordt het landschap eentoniger. De afwisseling van natuur- en cultuurgrond, met koeien in de wei en gewassen op het land, ziet men als de ideale combinatie.

Het kabinet Balkenende heeft daarom gekozen voor het in stand houden van boeren in het buitengebied en het opstellen van de verordening "kleinschalige nevenactiviteiten" voor agrarische bedrijven is een van de eerste acties in het kader van de uitvoering van de reconstructie welke een impuls moet geven aan de leefbaarheid van het platteland.

Nieuwe Boeren

Deze verordening geeft ook ruimte aan nieuwe boeren. Boeren die bijvoorbeeld volgens het Buurderij concept willen gaan boeren wat ontwikkeld is door een denktank van het ministerie van LNV. Dit zijn kleinschalige bedrijven die zich richten op de behoefte van de nabije omgeving (de buren). Men heeft bijvoorbeeld een grote moestuin en een kas. Toeristen kunnen er terecht op het boerenterras voor een natje en een droogje gemaakt van streekeigenproducten. Kinderen uit de buurt worden opgevangen door vitale zestigplussers uit de buurt. Het heeft wat weg van een keuterboerderij van begin 1900 maar dan in een modern jasje. De uitbaters van een Buurderij kunnen traditionele boeren zijn maar dat hoeft niet. Het bied ook een nieuwe uitdaging aan jongeren uit de stad die boer of boerin willen worden. Dat dit geen rare gedachte is blijkt uit het feit dat de Nederlandse opleiding die het beste aansluit bij het Buurderij concept vrijwel uitsluitend leerlingen heeft van burger ouders. Tot heden moesten ze hun heil in het buitenland zoeker. Door de reconstructie is de kans dat ze in Nederland aan de slag kunnen toegenomen.

Modelverordening kleinschalige nevenactiviteiten:
Voor informatie: 06 51 63 1647
.Informatie over het Buurderij concept:
http://www.agro.nl/innovatienetwerk/doc/Boerderij_Buurderij.pdf





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?