maandag, juli 04, 2005

 

Reconstructie en jeugd

Huizentekort verjaagt jeugd van platteland

Vrijdag 1 juli 2005 - Het platteland is voor jongeren die er wonen dierbaar. Maar velen moeten gedwongen weg.
Jongeren willen graag op het Brabantse platteland blijven wonen, omdat het sociale netwerk en de rust van het buitengebied hen zeer dierbaar zijn. Maar ze worden verjaagd door het tekort aan betaalbare woningen.
Dat verwijten ze vooral de gemeenten. Die doen te weinig hun best om de jeugd voor de kleine dorpen te behouden.Dat heeft het Kenniscentrum duurzame stad & streekontwikkeling (KDS) uit Eindhoven geconcludeerd uit gesprekken met jongeren.
StudieAanleiding voor deze studie is de komende reconstructie van het Brabantse platteland. De onderzoekers Y. te Poel en A. Verweij wilden erachter komen hoe jongeren en hun ouders zich op deze operatie voorbereiden. Zij kwamen tot de conclusie dat met name scholieren in het agrarisch onderwijs nauwelijks weten wat de reconstructie voorstelt. ’Zij denken daarbij vooral aan de aanleg van fiets- en ruiterpaden en van kikkerpoelen. Natuurbeheer en toerisme als nieuwe vormen van bestaan voor boeren, spreekt hen weinig aan. Land en vee zijn er volgens hen in de eerste plaats om van te leven, niet om te beleven. Voor toerisme wordt in hun ogen goede landbouwgrond uit productie genomen. De reconstructie dreigt het platteland tot een ruimte voor de rijken te maken’, aldus de onderzoekers.Tijdens een discussie over hun rapport ’Jonge dromen over het platteland’ gistermiddag in Oirschot werd teleurgesteld gereageerd op het gebrek aan kennis over de reconstructie. „Het is verkeerd om het pas interessant te vinden als de verplaatsing van een bedrijf voor de deur staat. Want de toekomstvisie in die plannen is ontzettend belangrijk is“, oordeelde voormalig Shell-topman G. Brogtrop. Hij is voorzitter van een commissie die zich bezig houdt met de toekomst van het West-Brabantse platteland. Volgens CDA-Statenlid D. van der Loo is de reconstructie tot dusver een papieren en abstract proces gebleken. „Nu het echte werk begint, moeten jongeren bij de uitvoering worden betrokken.“ Bron: Brabantsdagblad





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?