zaterdag, juli 09, 2005

 

Nieuwe stankwet in aantocht

Het kabinet is akkoord met het wetsvoorstel Geurhinder en veehouderij van staatssecretaris Van Geel (milieu). De nieuwe ‘stankwet’ komt in de plaats van de stankwet voor de reconstructiegebieden en drie stankhandreikingen.
De nieuwe wet betekent een sterke vereenvoudiging ten opzichte van die oude, ingewikkelde stankregelgeving met haar stankcirkels.
Belangrijke inhoudelijke wijziging in het wetsvoorstel is het uitdrukken van de normen voor geurbelasting (‘geureenheden’ in plaats van ‘mestvarkeneenheden’). Deze aanpak lijkt op de geluidregelgeving, waar de hoogste toegestane geluidbelasting in decibellen wordt uitgedrukt. Daarnaast mogen gemeenten in de toegestane geurbelasting variëren. Gemeenten kunnen naar boven en naar beneden afwijken. Daardoor kan de gemeente lokaal maatwerk leveren voor veehouderijen en de gewenste ruimtelijke ontwikkelingen. Geurhinder is immers een lokaal probleem.
Het wetsvoorstel gaat voor advies aan de Raad van State. Het wordt openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. De wet moet begin tweede kwartaal 2006 in werking treden.
Publicatiedatum: 8 juli 2005Door: Boerderij





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?