maandag, juli 04, 2005

 

Bestemmingsplan en bezwaar

Bezwaar maken tegen bestemmingsplan beperkt

Zaterdag 2 juli 2005 - Den Haag - Voortaan mogen milieuorganisaties en andere belangengroepen alleen nog bezwaar maken tegen een bestemmingsplan als zij daar direct door worden geraakt. Tot gisteren kon iedereen tegen dergelijke besluiten protesteren. Die regel is geschrapt, omdat de regering heeft besloten inspraakprocedures te vereenvoudigen.
De procedures rond bestemmingsplannen, waarin de aanleg van bijvoorbeeld wegen en bedrijventerreinen is geregeld, waren nauw omschreven en ingewikkeld. Vanaf gisteren zijn die simpeler geworden.Zo mogen alleen direct belanghebbenden, zoals uiteraard de bewoners, bezwaar maken tegen bouwplannen en milieuvergunningen. „Een milieuorganisatie uit Drenthe kan dus niet protesteren tegen een bouwplan in Zeeland“, aldus een woordvoerder van het ministerie van Justitie.
EenvoudigerOok voor de gemeenten of provincies zijn de regels eenvoudiger geworden. Er wordt niet langer precies omschreven hoe zij een plan moeten voorleggen aan de burgers. Zo is het niet langer verplicht ontwerpvergunningen aan het gemeentehuis aan te plakken. Er staat nu alleen in de wet dat de besluitvorming zorgvuldig moet zijn. Zo moeten overheden een plan ter inzage leggen voor de burgers. Die hebben een vaste inspraaktermijn van zes weken. De overheid moet binnen zes maanden over een aanvraag beslissen. De nieuwe wet, waarmee de regering een eind wil maken aan overbodige regels, is op 1 juli ingegaan. Bron: Brabantsdagblad





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?